OSDev.org

The Place to Start for Operating System Developers
It is currently Tue May 17, 2022 2:53 am

All times are UTC - 6 hours




Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 
Author Message
 Post subject: D-Link DFE-690TXD CardBus (RTL8139) not receiving packets
PostPosted: Sun Jan 23, 2022 5:04 pm 
Offline

Joined: Sun Jan 23, 2022 4:55 pm
Posts: 4
Hello, I have tried every conceivable option I could think of to avoid making yet another thread about RTL8139 adapters, yet here I am, stuck on this issue.

I have a D-Link DFE-690TXD CardBus adapter (RTL8139) attached to a Ricoh RL5c476 II CardBus bridge. I am able to transmit, but not receive packets - the RX buffer stays filled with zeroes. I have bus mastering enabled on both the CardBus bridge and the D-Link adapter, I'm hoping that someone can guide me in the correct direction as I may have missed some configuration option?

Thanks in advance.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: D-Link DFE-690TXD CardBus (RTL8139) not receiving packet
PostPosted: Mon Jan 24, 2022 1:18 am 
Offline
Member
Member

Joined: Sat Mar 10, 2018 10:16 am
Posts: 249
Hello, without code it is almost impossible to say anything.

_________________
https://github.com/Klaykap/BleskOS


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: D-Link DFE-690TXD CardBus (RTL8139) not receiving packet
PostPosted: Mon Jan 24, 2022 4:54 am 
Offline
Member
Member
User avatar

Joined: Sat Mar 31, 2012 3:07 am
Posts: 4348
Location: Chichester, UK
It would also be useful to know what packets you are sending to the NIC. I presume that they are ARP packets as they don't rely on a MAC or IP address and are probably the easiest ones to process.

Could you confirm this.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: D-Link DFE-690TXD CardBus (RTL8139) not receiving packet
PostPosted: Mon Jan 24, 2022 8:25 am 
Offline

Joined: Sun Jan 23, 2022 4:55 pm
Posts: 4
Klakap wrote:
Hello, without code it is almost impossible to say anything.


I am using the example code from the wiki - this works fine in QEMU, but cannot receive packets on the physical hardware. Transmit packets works fine.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: D-Link DFE-690TXD CardBus (RTL8139) not receiving packet
PostPosted: Mon Jan 24, 2022 8:30 am 
Offline

Joined: Sun Jan 23, 2022 4:55 pm
Posts: 4
iansjack wrote:
It would also be useful to know what packets you are sending to the NIC. I presume that they are ARP packets as they don't rely on a MAC or IP address and are probably the easiest ones to process.

Could you confirm this.

I am sending DHCP Discover from the RTL8139, DHCP Offer is sent to the RTL8139 but is not copied from the RX FIFO into the RX buffer.

Image


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: D-Link DFE-690TXD CardBus (RTL8139) not receiving packet
PostPosted: Mon Jan 24, 2022 9:04 am 
Offline

Joined: Sun Jan 23, 2022 4:55 pm
Posts: 4
Ok, this is very odd, and I could swear that I've already tried this, but... I browsed to this external link http://www.jbox.dk/sanos/source/sys/dev/rtl8139.c.html and noticed that enable Tx/Rx MUST be enabled before configuring Rx buffer. I moved the line of code to enable Tx/Rx immediately after software reset and... it works :D

I guess this is something to keep in mind when browsing the wiki, that the code example provided will not work with this particular card.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 6 posts ] 

All times are UTC - 6 hours


Who is online

Users browsing this forum: PetalBot [Bot] and 5 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group